Net als de voorgaande twee jaar kunnen de deelnemers aan de Fjoertoer Egmond op 25 november 2017 weer objecten van de Heemskerkse kunstenaar Ruud van Zon tegenkomen. Voor de Fjoertoer maakt hij voor de derde keer drie kunstobjecten die tijdens de avonduren verlicht zijn. Zijn objecten zijn onder meer te zien bij de strandopgang in Bergen aan Zee.

De vervaardiging en plaatsing van deze objecten is voor Ruud een spel met de elementen. In het eerste jaar was dat opboksen tegen storm en regen, vorig jaar ontbrak de wind die nodig was om de verlichting in beweging te brengen.

In Heemskerk is Ruud van Zon de laatste jaren voornamelijk actief met het geven van cursussen en workshops. Zo was hij jarenlang docent creatieve vakken bij de Plusactiviteiten op het Bonhoeffer College en bij Stichting Welschap Welzijn Heemskerk. Voor kinderen geeft hij workshops of cursussen op de Brede School en ook bij de Buitenschoolse Opvang van Stichting Welschap is hij een graag geziene gastdocent.

Andere levenswijze

Zijn werkzaamheden in Nederland wisselt Ruud af met activiteiten in Spanje. Iedere zomer werkt hij een periode in de provincie Burgos in het noordwesten van Spanje. Ook daar heeft hij workshops aan schoolkinderen en aan volwassenen gegeven. Hij exposeert ieder jaar een of twee keer in culturele centra in diverse Spaanse steden en de laatste twee jaar had hij een galerie aan huis, waar ook werk te zien was van Spaanse collega’s.

Door zijn verblijf in Spanje heeft Ruud kennis gemaakt met een andere levenswijze, maar vooral ook met een andere natuur. Dat is te zien in zijn werk: in zijn schilderijen gaat hij steeds meer uit van het ruige, bergachtige landschap onder een schitterende zon. Uiteraard laat hij altijd weer zijn gevoel spreken en abstraheert hij het geschilderde totdat er slechts kleur en vorm overblijft. Maar voor Ruud is het nog altijd de voorstelling van waaruit hij begonnen is.

Lees meer over de Fjoertoer Egmond op de website www.fjoertoeregmond.nl.